Nederlanders zijn open, direct en soms een beetje bot. Ze draaien niet om zaken heen, maar zeggen meteen – ongenuanceerd en vaak ook ongecensureerd – wat ze vinden.  Buitenlanders schrikken daarvan; wij zijn er trots op. Iedereen mag horen hoe goed wij erin slagen onze mening te uiten. Althans: volgens buitenstaanders.

Bij zo’n open minded volk past open minded taalgebruik, zou je haast gaan denken. Zeggen wat je vindt? Een mening die zich verre houdt van stoelen of banken? Leidt een directe, ‘botte’ inhoud tot een directe talige vorm?

Dat betekent bijvoorbeeld geen uitweidingen over dingen die ‘eventueel mogelijkerwijs wel eens zouden kunnen gebeuren’. Ook complementconstructies als ‘ik vind’ zijn dan uit den boze – die laten de mogelijkheid open dat er een verschil is tussen de zienswijze van de spreker en de realiteit. Onwenselijk? Zeker, want Nederlanders uiten hun mening krachtig en zonder iets te wensen over te laten. Nogmaals: volgens buitenstaanders.

Insiders merken van een talige weerslag van de Nederlandse directheid namelijk vrij weinig. Alleen al de tien minuten durende treinreis van Den Haag naar Leiden ademt verzachtende formuleringen, tussenvoegsels en modale woorden.  Twee systeembeheerders – collega’s, naar ik vermoed – raken met elkaar aan de praat:

‘Weet je wat het is? Dat systeem is op zich wel okee-achtig, maar op de iPad werkt het toch niet helemaal optimaal.’
– Ja, dat is in zekere zin ook wel weer logisch, want het Stedelijk werkt gewoon met schooljaren natuurlijk. Persoonlijk vind ik dat wel okee’ig.
‘Dat wel, maar het is wel een beetje gevaarlijk. Er zit ook iets Java-achtigs in.’
– Bij D-reizen werken ze met een soortgelijk programma. Ja, niet heel verschrikkelijk goed, maar toch.

Hoeveel directer zou dit gesprek zijn verlopen als de systeembeheerders de gecursiveerde woorden hadden weggelaten? Hoeveel krachtiger waren dan hun standpunten? Zeggen dat je een programma ‘persoonlijk’ wel ‘okee-ig’ vindt hoewel ze het bij een reisorganisatie ‘niet heel verschrikkelijk goed’ gebruiken,  betekent dat je jezelf indekt – behoorlijk zelfs – en je standpunt heel diep ingraaft onder een stoel dan wel bank. En dat is dan weer niet helemaal optimaal.

Eerder verschenen op geenwoordchineesbij.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen woord Chinees bij

Tags

, ,