Stemmen is een feestje! Daar hoort getrompetter bij, een vrolijk drumritme en een man met een witte hoge hoed die het boegbeeld is van de Leidse website waarstemjij.nl. Want Leiden is een campagne begonnen om de opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen op te krikken: het Leids Verkiezingsfestival 2014. Een lokale oplossing voor een landelijk probleem, want de opkomstverwachting is historisch laag: minder dan de helft van alle Nederlandse stemgerechtigden is van plan naar de stembus te gaan op 19 maart.

In mijn woonplaats Leiden ligt de lat veel hoger dan dat: de initiatiefnemers van het Leids Verkiezingsfestival hopen op een opkomst van liefst 70 procent. Hoe? Door mij en andere Leidenaren te laten kiezen tussen opvallende stemlocaties, van de kinderboerderij en de oude Meelfabriek tot het Academiegebouw of zelfs de verbouwde V&D. Stemmen wordt een beleving, want naast het ter hand nemen van het rode potlood zijn er in Leiden tal van andere activiteiten aan verbonden. In de Meelfabriek krijg je een rondleiding, het Academiegebouw biedt gratis toegang tot de Hortus Botanicus en in de V&D kun je onder het genot van een gratis kop koffie uitblazen van de inspanning die het rode potlood je heeft gekost.

Ik vraag me af hoeveel effect deze festivalcampagne heeft. De enige manier waarop de actie mij bereikte, is via de Facebookpagina van een vriendin, die enthousiast de festivalvideo met het getrompetter en de drum verspreidde. Een paar dagen later vertelde ze me verontwaardigd dat ‘niemand op de video had gereageerd, terwijl het toch zo’n leuk initiatief was!’

Misschien is dat wel het hele issue. De gemeenteraadsverkiezingen ‘leven’ niet, ondanks dat de lokale thema’s dit keer belangrijker dan ooit zijn. Taken op het gebied van werk, zorg en jeugd worden van Rijk en provincie overgeheveld naar de gemeenten. Maar niemand – gemeenten, politici en laat staan de burger zelf – weet precies hoe die ‘decentralisaties’ er precies uit komen te zien, zo constateerde CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma terecht tijdens het verkiezingsdebat bij Pauw & Witteman afgelopen donderdag. En dus ging het debat met name over de landelijke politiek, bijbehorende landelijke thema’s en over ‘wat ik bij dit kabinet zie’ vanuit verschillende politieke perspectieven. Af en toe onderbroken door Paul Witteman, want o ja, ‘we moeten nog even terug naar de gemeenteraadsverkiezingen’; om die reden staan we hier tenslotte te oreren achter onze lessenaar.

De landelijke politiek heeft zowel belang bij als invloed op de gemeentelijke verkiezingsuitslagen. Een kwart van de stemgerechtigden zegt zijn lokale keuze zelfs volledig op het landelijk-politieke wel en wee te baseren. In Leiden kan dat dan in ieder geval nog in de couleur locale van de stedelijke omgeving. Ik denk dat ik voor de Meelfabriek ga.

Eerder verschenen op volgdeverkiezingen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Volg de Verkiezingen

Tags

, , ,