7 december 2014

E-ronisch

Verheugd open ik mijn mailbox. Daar staan ze: twee e-tickets van NS om een heel weekend onbeperkt door het land te kunnen reizen. Bijna wil ik mijn mailprogramma afsluiten. Maar dan valt mijn oog op De Zin: ‘Dit e-ticket is alleen geldig wanneer u deze op A4-formaat heeft geprint.’

Trein 2

Ik herlees de regel, subtiel geplaatst onder dreigend rode letters die me vertellen dat ‘deze e-mail niet geldig is als vervoersbewijs’. Mijn blik glijdt verder naar beneden. Daar neem ik kennis van de behulpzaam bedoelde mededeling dat ik mijn e-ticket kan printen ‘vanuit de “link naar e-ticket” hieronder’. Tot slot, voor de mensen die het gevaar lopen hun ticket zelfs tweemaal af te drukken: ‘Als u uw e-ticket tijdens de aankoop al geprint heeft, is dat niet meer nodig.’

Het voorvoegsel ‘e-’ staat voor mij voor elektronisch, digitaal, online. Eigenlijk voor alles wat printen niet is. En in het bijzonder voor het tegenovergestelde van een vervoerbewijs dat, hoewel online aangevraagd, per se op een A4’tje moet worden afgedrukt omdat de barcode treurig genoeg ‘op een ander formaat niet werkt’.

‘E-’ bekt lekker, zo blijkt. Wie googelt op “e-” ziet termen als e-thermostaat en e-boekhouden opdoemen. Overgoten met een e-sausje lijken deze op zichzelf vrij tamme termen plots een stuk hipper. Als boekhouden ‘e-’ kan, zal het wel veel leuker en gemakkelijker zijn. Een e-thermostaat klinkt als een hip gadget dat in een modern huishouden niet kan ontbreken.

En dan dus dat e-ticket van NS. Maakt dat treinreizen aantrekkelijker? In ieder geval hangt er een zweem van toegankelijkheid en praktisch nut omheen – geen printer nodig, bijvoorbeeld. Ik kom wel vaker dit soort e-producten tegen wier naam méér belooft dan de inhoud blijkt te kunnen waarmaken. Zoals PDF-versies van gedrukte verslagen die zich voordoen als e-magazines. (Alleen dan dus niet interactief en doorbladerbaar en gebruikmakend van de middelen die het digitale kanaal te bieden heeft.)

Van NS verwacht ik geen video’s, fotosliders of interactieve infographics in mijn e-ticket. Een barcode op mijn smartphone in plaats van een opgevouwen A4, zou al een stap in de goede richting zijn.

Maar nu eerst naar de printshop…

Eerder verschenen op geenwoordchineesbij.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Geen woord Chinees bij

Tags

, , , , ,