‘Zo, dus dat worden dus twee patatjes, een bakje mayonaise, een kroketje en een frikandelletje. Nog een drankje erbij?’ We bevinden ons in een lokale snackbar. Zojuist hebben we half Leiden hun avondeten horen bestellen en nu is het dan eindelijk de beurt aan ons. Het is 1 januari. Zo’n dag waarop je de keuken maar even laat zoals die is: een bende die het jaarwisselingsfeest nauwelijks te boven is. De snackbar is een logisch alternatief.

Terwijl we wachten op de vette hap die de eerste dag van het nieuwe jaar moet afsluiten, luister ik naar de mededelingen die de snackbareigenaar af en toe door de ruimte brult. ‘Een patatje met!’ ‘Een hamburgertje met extra uitjes en een klein patatje!’ ‘Een raspatatje met een colaatje!’

De hoeveelheid verkleinwoorden kan niemand zijn ontgaan. Slim, denk ik. Met al die diminutieven lijken de calorierijke bestellingen een stuk minder omvangrijk. Een patatje met een kleintje mayo en een satékroketje klinkt als een tussendoortje. Of in ieder geval als een veel minder grote maaltijd dan een portie patat met mayonaise en een satékroket. Onze twee patatjes, het bakje mayonaise, kroketje en frikandelletje? Een schijntje! We bestellen er nog een bakje minikaassoufflétjes bij.

De snackjes doen me denken aan het telefoongesprek dat ik een jongen een paar weken geleden hoorde voeren in de trein. Het trok mijn aandacht vanwege het woord ‘accootje’, dat hij met enige regelmaat gebruikte. Hij bleek er een ‘accommodatie’ mee te bedoelen.

‘Je kunt natuurlijk ook een studiootje pakken’, blaatte de jongen in de hoorn, ondertussen verveeld naar buiten kijkend. ‘Maar dan heb je geen slaapkamer hè? Terwijl ik denk dat je wel behoefte hebt aan een eigen kamertje, denk je niet, bijvoorbeeld in een appartementje? Nou ja, het komt wel goed. Ik kan sowieso een mooi accootje voor jullie regelen! Het enige nadeel van die periode is dat die op een woensdag begint, omdat jullie een midweekje willen.’

Het klonk allemaal zo sympathiek, laagdrempelig en betaalbaar, dat eufemistische accootje in de vorm van een studiootje of appartementje tijdens een midweekje vakantie. Over de kosten werd niet gesproken. Maar ik weet zeker dat de jongen in kwestie er een mooi prijsje van heeft gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Luisterleven

Tags

, , , ,